اعمال روز عاشورا
مىدانيم روز عاشورا که روز شهادت امام حسين(ع) و ياران باوفاى اوست، روز اندوه و غم و مصيبت ائمّه اطهار(عليهم السلام) و شيعيان آنها است و بر انجام اعمال و رعايت امورى در اين روز تأکيد شده است، مانند :
1ـ شايسته است شيعيان در اين روز دست از کسب و کار بکشند و نيازهاى خانه را در اين روز تهيه و ذخيره نکنند و به عزادارى و نوحه سرايى بپردازند و همچون کسانى که عزيزترين افراد خويش را از دست دادهاند، غم زده و اندوهگين باشند.
امام على بن موسى الرضا(ع) فرمودهاند: «هر کس در روز عاشورا، دست از تلاش براى دنيا بردارد، خداوند حاجت هاى دنيوى و اخروى او را برآورده مىسازد و هر کس که روز عاشورا، روز اندوه و غم و گريهاش باشد، خداوند روز قيامت را روز سرور و شادى او قرار دهد و در بهشت با ديدار ما، چشمش روشن مىشود و هر کس که روز عاشورا را براى خود روز برکت بداند و در آن روز براى منزل خويش اموالى را ذخيره سازد، آن اموال براى او برکتى نخواهد داشت .
همچنين در اين روز از لعن و بيزارى جستن از قاتلان آن حضرت غافل نشوند و بر اين امر تأکيد کنند .
2ـ امام باقر(ع) فرمودهاند: «شيعيان در اين روز به يکديگر تسليت بگويند و چه بهتر که با اين جملهها باشد :
عَظَّمَ اللّهُ أُجُورَنا بِمُصابِنا بِالْحُسَينِ عَلَيهِ السَّلامُ، وَ جَعَلَنا وَ إِياکُمْ مِنَ الطّالِبِينَ بِثارِهِ، مَعَ وَلِيهِ الاِْمامِ الْمَهْدِىِّ مِنْ آلِ مُحَمَّد عَلَيهِمُ السَّلامُ
3ـ مرحوم «ابن قولويه»(رحمه الله) مطابق روايتى مىگويد: کسى که در روز عاشورا کنار قبر امام حسين(ع) باشد و زائران را (کمک کند و) آب دهد، مانند کسى است که لشکر آن حضرت را سيراب کرده باشد و گويا با آن حضرت در کربلا حاضر بوده است.
ـ هزار مرتبه بر قاتلان آن حضرت لعنت کند و بگويد : اَللّهُمَّ الْعَنْ قَتَلَةَ الْحُسَينِ(عليه السلام) 4
ـ خواندن هزار مرتبه سوره «توحيد» در اين روز فضيلت فراوانى دارد 5
امام صادق(ع) فرموده است: “هر کس در روز عاشورا هزار مرتبه سوره «توحيد» را بخواند، خداوند رحمان به وى نظر (رحمت) افکند و هر کس را که خداوند رحمان (با ديده رحمت) نظر کند، وى را مجازات نخواهد کرد .
6ـ در روز عاشورا شايسته است که از خوردن و آشاميدن بدون اينكه قصد روزه كند خوددارى كرده تا اينکه وقت عصر فرا رسد و از غذا و آب مختصرى (که مصيبت زدگان استفاده مىکنند)، تناول كنند.
مرحوم «علاّمه مجلسى» در کتاب «زاد المعاد» گفته است که بهتر است روز نهم و دهم ماه محرّم را روزه نگيرند، زيرا بنى اميه اين دو روز را براى برکت و شکر بر قتل امام حسين(ع) (به عنوان ظاهرسازى) روزه مىگرفتند، از طريق اهل بيت(عليهم السلام) احاديث فراوانى در مذمّت روزه اين دو روز، مخصوصاً روزه روز عاشورا نقل شده است .
همچنين در اين روز، از مزاح و خنده و ديگر سرگرمىهاى مسرّت بخش دنيوى خوددارى كنند .
7ـ سزاوار است هنگام غروب روز عاشورا، به ياد مصائب فرزندان و اطفال و زنان حرم امام حسين (ع) باشند، زيرا آن هنگام از سخت ترين لحظات حرم آل پيامبر (ص) بود.
8ـخواندن زيارت امام حسين (عليه السلام) معروف به «زيارت عاشورا» در اين روز ثواب فراوانى دارد.
اين زيارت را مىتوان از راه دور يا نزديک خواند و بسيار بافضيلت و يکى از کيمياهاى سعادت است.