سفارشهای عمومی برای تغذیه در ماه مبارک رمضان
۱ ـ هنگام افطار از آغاز کردن تغذیه با آب سرد نوشابه و مانند این ها جداً خودداری کنید. به جای آب سرد کمی آب گرم یا چای میل کنید.
۲ ـ افطار را با خوردن خرما، کشمش، عسل و به طور کلی با یک قند طبیعی آغاز کنید. به این ترتیب اشتها کنترل می شود و زیاده خوری کمتر پیش میآید.
۳ ـ خوردن چای شیرین کم رنگ، شیر گرم، فرنی و حلیم کمروغن در آغاز افطار مناسب است.
۴ ـ نان و پنیر و سبزی (ضد عفونی شده) و یا نان و پنیر و مغز گردو نیز خوب است.
۵ ـ سبزی را در افطار میل کنید. سبزی در سحری گاهی منجر به تشنگی در طول روز میشود.
۶ ـ از آشامیدن آب فراوان در وسط غذا خودداری کنید. آب در وسط غذا سبب رقیق شدن شیره گوارشی و اختلال در هضم میشود.
۷ ـ در زمان بین افطار تا سحر، البته با رعایت فاصله با غذا، آب کافی بیاشامید.
۸ ـ حتماً برای صرف سحری، کمی زودتر از خواب برخیزید تا هم ضمن استفاده از برکات معنوی ساعات سحر و مناجات با خدا، بدون عجله و با آرامش خاطر سحری بخورید. حتی اگر میل به خوردن غذا در سحر ندارید، آب، چای، شیر و مانند اینها را فراموش نکنید.
۹ ـ از خوردن تنقلات فراوان خودداری کنید.
۱۰ ـ حتماً در غذای افطار و به خصوص سحر میوه میل کنید. علاوه بر میوهجات فصل، از خیسانده برگة آلو، زردآلو، انجیر و مانند این ها هم می توان به عنوان میوه استفاده کرد. گوجه فرنگی هم می تواند نقش میوه را داشته باشد.
۱۱ ـ اگر در ماه رمضان دچار یبوست میشوید. علاوه بر میوه از خورشهای ملین مثل خورش آلو و خورشهای سبزیدار بیشتر استفاده کنید.
۱۲ ـ در طول زمان امساک (روزه) از رفتن به حمام داغ، خون دادن و کارهایی که موجب ضعف و بیحالی میشود خودداری کنید.
معده خالی در هنگام افطار تحمل غذای خشن را ندارد، لذا خوردن غذاهای سهل الهضم و تقریباً نرم برای افطار مناسبتر است.
۱۴ ـ اگر تخم مرغ میل می کنید در درجه اول به صورت آبپز سفت و در درجه دوم به صورت نیمبند (به شرط آن که سفیده آن منعقد شده باشد و زرده کمی حالت سفتی به خود گرفته باشد) میل کنید. تخم مرغ نیمرو زیان بخش بوده و همچنین دیر هضمتر از تخم مرغ آبپز است.
۱۵ ـ سالاد (بدون پیاز) مکمل خوبی برای غذاها در ماه مبارک رمضان است.
۱۶ ـ بادنجان، فلفل و سایر ادویهها گاهی موجب احساس تشنگی در طول روز میشود.
۱۷ ـ آشامیدن آب یخ یا نوشابه خیلی سرد برای معده خالی زیان بخش است.
۱۸ ـ اگر به اقتضای فصل گرما یا فعالیتهای بدنی، در طول روزهداری زیاد عرق کردید، نمک از دست رفته توسط عرق را، به صورتهای مختلف در افطار و سحر جبران کنید.
۱۹ ـ از تغییرات شدید در عادات غذایی و خوردن غذاهای نامانوس یا غذاهایی که برای شما ناراحتی به وجود میآورد لااقل در ماه رمضان خودداری کنید.
۲۰ ـ کلهپاچه، سیرابی و شیردان موجب تشنگی زیاد میشود. لذا بهتر است میل نکنید ولی اگر مایلید میل کنید به صورت کم آب، کم نمک و آن هم در افطار میل کنید.
۲۱ ـ مصرف نوشابههای گازدار به طور کلی و در ماه مبارک رمضان به طور خاص ممکن است موجب تحریک در معده به خصوص معده افراد مبتلا به التهاب معده (گاستریت) شود.
۲۲ ـ در ماه مبارک بیش از سایر اوقات به بهداشت دهان و دندان توجه کنید. حتماً بعد از صرف افطاری و سحری دندانهای خود را به دقت مسواک کنید. مسواک را طوری در لیوان قرار دهید که قسمت موئین آن بیرون بماند و زود خشک شود.
۲۳ ـ سیگار، دشمن سلامت شما و همنشینان شما و باعث آزار مردم و انجام چند گناه آشکار است. به برکت معنویت ماه رمضان برای ترک دائمی این عادت زیانبخش و مایة اذیت انسانها تصمیم بگیرید و از خدا کمک بخواهید. همچنین شیطان را از روشن کردن مجدد سیگار مایوس کنید.